Τα διαβατήρια της ΕΕ για τον Covid θα ισχύουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023

Τα ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά covid θα ισχύουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023. Η απόφαση αυτή ελήφθη στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 28 Ιουνίου 2022, προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη της περιόδου των διακοπών, η οποία δεν είναι εύκολη για τις χώρες Σένγκεν. Το πιστοποιητικό ενός μόνο δείγματος περιέχει δεδομένα για τον εμβολιασμό, καθώς και για την προηγούμενη ασθένεια -σε όσους έχουν νοσήσει- και το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ που έγινε μετά την ανάρρωση.

Τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού έχουν εκδοθεί από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού. Χάρη στην εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού με δεδομένα για την παρουσία αντισωμάτων κατά του νέου κοροναϊού, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τους πολίτες της ΕΕ, κατέστη δυνατή η αποκατάσταση των ταξιδιών εντός του χώρου Σένγκεν χωρίς τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Από τον Ιούνιο του 2022, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν πιστοποιητικά, οι οποίοι πλέον δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε υποχρεωτική καραντίνα κατά τη διέλευση των συνόρων με χώρες που υποστήριξαν την πρωτοβουλία.

Πολλές, όχι μόνο ευρωπαϊκές χώρες, ακυρώνουν τα μέτρα καραντίνας και τους περιορισμούς εισόδου που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν αποκλείουν την πιθανή επιστροφή τους. Σύμφωνα με το Our World in Data, 4,84 δισεκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19. Ωστόσο, περιοδικές εκρήξεις λοιμώξεων εξακολουθούν να καταγράφονται σε όλο τον κόσμο και ανακαλύπτονται νέες μεταλλάξεις του ιού με διαφορετικούς βαθμούς αντοχής στα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως, ο κίνδυνος ενός δεύτερου lockdown, αν και ίσως όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα, εξακολουθεί να υπάρχει.

Πιστοποιητικό covid στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εγκεκριμένα φάρμακα. Από τον Ιούνιο του 2022, ο κατάλογος των εγκεκριμένων εμβολίων στην Ελλάδα περιλαμβάνει 5 είδη:

  • Pfizer/BioNTech
  • Moderna
  • Johnson&Johnson
  • Novavax;Oxford
  • AstraZeneca

Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα ξεκίνησε επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου 2020. Τα στατιστικά στοιχεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού έως τις 27 Ιουνίου 2021 δείχνουν τα ακόλουθα στοιχεία: 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν πλήρως στη χώρα με δύο δόσεις φαρμάκων, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 74% του πληθυσμού. Στην Κύπρο, το 52% των κατοίκων ολοκλήρωσε τον πλήρη εμβολιασμό, γεγονός που υποδηλώνει επίσης υψηλό βαθμό ασφάλειας για τους αλλοδαπούς που φτάνουν στη χώρα. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς και σε άλλους φόβους της ΕΕ, όλοι όσοι έχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από την καραντίνα κατά την άφιξη.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο