Ακριβαίνει η εμπορική αξία των πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα

Οι καμπύλες αύξησης των τιμών των πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα σήμερα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, πρώτα απ' όλα, για όσους σκοπεύουν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα - τόσο για την απόκτηση άδειας διαμονής με όλα τα προνόμια και οφέλη που απορρέουν, και στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στη μεσογειακή χώρα.

Ήδη από πέρυσι, πολλοί υποψήφιοι επενδυτές που σκοπεύουν να αγοράσουν εμπορικούς χώρους στην Ελλάδα παρατήρησαν ότι οι τιμές για μη οικιστικές εγκαταστάσεις, έτοιμες ή κατάλληλες για χρήση στον τομέα των υπηρεσιών, της ψυχαγωγίας, των logistics, του εμπορίου, αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 1,8%. . Και αυτή είναι μια τάση: στο τέλος του έτους, η Τράπεζα της Ελλάδος παραδέχτηκε ότι η ονομαστική αξία της ελίτ (που βρίσκεται στην παράκτια ζώνη και σε τουριστικές περιοχές, εκσυγχρονισμένη και ανακαινισμένη με το κλειδί στο χέρι) αυξήθηκε το 2021 κατά μέσο όρο 1,8% - συγκρίσιμο με αύξηση 1,2% το 2020.

Εάν λάβουμε υπόψη συγκεκριμένες περιοχές, τότε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σημειώθηκε άλμα στις ονομαστικές τιμές για χώρους γραφείων που σχετίζονται με την ελίτ. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,5% στην Αθήνα, κατά 0,4% στη Θεσσαλονίκη. Όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα μειώθηκαν κατά 1,2%.

Τι λέει η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος για τη δυναμική των τιμών;

Για όσους σχεδίαζαν να αγοράσουν ένα γραφείο ή να ψωνίσουν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, είναι καλό να βιαστούν και παρακάτω εξηγείτε το γιατί.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οι ονομαστικές τιμές για γραφεία υψηλής ποιότητας αυξήθηκαν κατά 1,2% σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Και εδώ υπενθυμίζουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η αξία των εμπορικών ακινήτων που βρίσκονται στο εξεταζόμενο τμήμα της αγοράς μειώθηκε, αλλά ελαφρά - μόνο κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Τι γίνεται με τις τιμές ενοικίασης; Πέρυσι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα ενοίκια χώρων γραφείων και logistics, χώρων διασκέδασης και αγορών αυξήθηκαν πανελλαδικά κατά 3,7% σε ονομαστικούς όρους. Στην περιοχή της περιοχής, τα στοιχεία ποικίλλουν ως εξής: ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ενοικίων ήταν 2,3% στην Αθήνα, 5,5% στη Θεσσαλονίκη και 5% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα ενοίκια γραφείων σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο. Οι αντίστοιχοι ρυθμοί μεταβολής ήταν 1,4% το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και 2,7% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ένας από τους λόγους για την άνοδο των τιμών των πολυτελών εμπορικών ακινήτων είναι οι κατασκευές μεγάλης κλίμακας σε κορυφαίες πόλεις. Σήμερα, οι προγραμματιστές επικεντρώνονται εκ νέου στην κατασκευή εμπορικών συνοικιών, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για ενοικίαση, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών χώρων εξοπλισμένων με όλες τις καινοτομίες.

Πηγή: Στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο