Οι ενοικιάσεις ακινήτων παρουσιάζουν ανοδική τάση στην Κύπρο: η ζήτηση αυξάνεται

Με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, έγινε φανερό ότι τα ακίνητα της Κύπρου (σε κάποιο βαθμό απροσδόκητα) προκάλεσαν ένα εντελώς διαφορετικό στοχευμένο ενδιαφέρον. Ο αριθμός όσων επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο έχει μειωθεί, αλλά ο αριθμός εκείνων που παρακολουθούν την ενοικίαση διαμερισμάτων και κατοικιών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Με άλλα λόγια, τόσο οι τάσεις στην αγορά ακινήτων όσο και οι ενέργειες των προγραμματιστών έχουν αλλάξει από τις αρχές του καλοκαιριού. Και η κατάσταση επηρεάστηκε από μια αλλαγή στο διάνυσμα ενδιαφέροντος των χρηστών: οι κάτοικοι διαφορετικών χωρών άρχισαν να εξετάζουν ενεργά που κυμαίνονται οι τιμές ... για παράδειγμα, ένα στούντιο στη Γερμασόγεια, από τα παράθυρα του οποίου έχει θέα στη θάλασσα. Ωστόσο, και τα μικρά διαμερίσματα (1-2-3 υπνοδωμάτια) σε πολυώροφα γειτονιές προκαλούν ενδιαφέρον, οι εργολάβοι των οποίων αρχικά επικεντρώθηκαν στους μελλοντικούς κατόχους «χρυσών διαβατηρίων».

Τι συνέβη? Γιατί η ενοικίαση στην Κύπρο προκαλεί ξαφνικά τέτοιο σάλο;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Το πιο προφανές είναι η οικονομική κρίση που έχει κυριεύσει τον κόσμο, στην οποία έχουν συρθεί μεγάλες και μικρές χώρες, βιομηχανικοί μονοπώλιοι και κράτη των οποίων ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται από την τουριστική επιχείρηση. Εξ ου και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την έκδοση στεγαστικών δανείων, που επιβλήθηκε από τις τράπεζες της Κύπρου, και η αύξηση της ζήτησης για ενοίκια όχι μόνο μεταξύ ιδιωτών, αλλά και στο τμήμα των διεθνών επιχειρηματικών εταιρειών, που σχεδιάζει να μεταφέρει γραφεία και υπαλλήλους στην Κύπρο.

Τι προσαρμογές θα πρέπει να κάνουν οι εργολάβοι του νησιού στην επιχείρησή τους;

Οι εργολάβοι στην Κύπρο έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σημαντικό μέρος των κατασκευών «ανάπτυξης προς πώληση» μεταφέρεται επειγόντως στο καθεστώς της ενοικίασης κατοικιών.

Οι προσαρμογές που θα πρέπει να κάνουν οι εργολάβοι στα σχέδιά τους θα επηρεάσουν τα συστήματα πληρωμών για τα δάνεια που έχουν λάβει. Ήδη τώρα, όπως είπαν οι ειδικοί του ιστότοπου Brief, οι τράπεζες αναζητούν ευκαιρίες να παρέχουν δάνεια σε εργα προς ενοικίαση, και όχι προς πώληση.

Έτσι, ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης τόνισε ότι οι προοπτικές για τον κλάδο των ενοικίων ακινήτων σήμερα είναι τόσο υψηλές όσο ποτέ, αλλά αυτό το τμήμα της αγοράς χρειάζεται μια γρήγορη αλλαγή κανόνων. Και, αν στην ηπειρωτική Ευρώπη αυτοί οι κανόνες έχουν επεξεργαστεί εδώ και καιρό, αφού δεν θέλουν όλοι να αγοράσουν στέγαση, τότε στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμη σαφής διαχωρισμός των εργολάβων σε κτίρια προς ενοικίαση και κτίρια προς πώληση.

Πώς έχει αλλάξει η κατάσταση των στεγαστικών δανείων;

Στην Κύπρο ανέφεραν ότι φέτος τον Απρίλιο εκδόθηκαν δάνεια για αγορά ακινήτων ύψους 73,1 εκατ. ευρώ – 132 εκατ. λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα (τον Μάρτιο το ποσοστό ήταν 205,1 εκατ.). Παρόλα αυτά, ο Γιάννης Τελώνης πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

«Είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουμε τις τάσεις για άλλα 2 ή και 3 τρίμηνα, τότε θα είναι σαφές εάν τέτοιοι δείκτες σχετίζονται με την ενοικίαση ακινήτων. Άλλωστε, το άλμα των τιμών των οικοδομικών υλικών, των βασικών προϊόντων στην Κύπρο, επηρεάζει και τη μείωση του όγκου των δανείων, ας προσθέσουμε εδώ την επιδείνωση του ψυχολογικού κλίματος, που κρατά τους καταναλωτές από μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», αναφέρει ο ειδικός.

Σήμερα, η ενοικίαση ενός ευρύχωρου στούντιο δίπλα στη θάλασσα στη Γερμασόγεια βρίσκεται στην τιμή από 850 έως 900 ευρώ. Αλλά η ενοικίαση ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων σε ένα πολυώροφο κτίριο στην ακτογραμμή της Λεμεσού κοστίζει περίπου 6.500 ευρώ το μήνα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο