Capital controls: Πώς θα «σηκώσετε» χρήματα χωρίς όριο

Αναλήψεις χωρίς όριο φέρνει η χαλάρωση των capital controls, για όσους πραγματοποιούν καταθέσεις στις τράπεζες. Κάθε ποσό που κατατίθεται πλέον στις τράπεζες θεωρείται νέο χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψη στο σύνολό του, χωρίς να υπόκειται στον «κόφτη» των 420 ανά εβδομάδα ή 840 ανά δεκαπενθήμερο. Το ύψος της ανάληψης, δηλαδή, εξαρτάται από τη νέα κατάθεση, είτε πρόκειται για 100, 1.000 ή 10.000 ευρώ κτλ.

Κατάθεση νέου χρήματος μπορεί να γίνει τόσο στο γκισέ όσο και στο ATM. Ανάληψη, όμως, πέραν του ορίου των 420 ή 840 ευρώ, μπορεί να γίνει μόνο από τα γκισέ των τραπεζών. Σημειώνεται ότι για τις νέες καταθέσεις δεν χρειάζεται καινούριος λογαριασμός και χρησιμοποιείται οποιοσδήποτε υφιστάμενος. Επίσης, τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών διαχωρίζουν αυτόματα το παλαιό και το νέο χρήμα, ανάλογα με το πότε και σε ποια μορφή μπήκε κάθε ποσό.

Οι αναλήψεις νέου χρήματος δεν υπολογίζονται στο πλαφόν αναλήψεων των 420 ή 840 ευρώ.
Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, ότι ως νέο χρήμα δεν υπολογίζονται ποσά από μισθοδοσία και συντάξεις. Αναφορικά, τέλος, με τα εμβάσματα από το εξωτερικό, το ποσοστό των χρημάτων που μπορεί κάποιος να σηκώσει αυξάνεται από το 10% στο 30%.

Πηγη: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο